آیا باردار یا حامله هستید؟
آیا ناچار هستید در زمان حاملگی عکس رادیولوژی بگیرید؟
آیا پس از تصویربرداری با دستگاه هایی مانند رادیولوژی، سی تی اسکن، سی آرم و … متوجه شده اید که باردار هستید؟
مقاله زیر را مطالعه بفرمایید:
معرفی پرتو یا اشعه ایکس:
پرتو ایکس از جنس امواج الکترومغناس می باشد و تابشی است شبیه نور عادی اما با انرژی بسیار بیشتر. در رادیولوژی برای تشخیص بعضی از بیماری ها و شکستگی ها از این تصویربرادری استفاده می شود. مثلا اگر استخوانی شکسته باشد، می توان با تاباندن پرتو ایکس بر بدن محل شکستگی را تعیین کرد.
چرا پرتو ایکس می تواند برای زنان باردار خطرناک باشد؟
هنگامی که شخصی در معرض پرتوهای ایکس قرار می گیرد به اصطلاح دچار پرتوگیری می شود. پرتوگیری از تابش ایکس ممکن است برای موجودات زنده ای مانند انسان خطرناک باشد. اما حساسیت همه ی موجودات به پرتو ایکس یکسان نیست.
جنین انسان، چون به سرعت در حال رشد است، بیشتر از یک انسان بالغ آسیب پذیر است. از این رو یک زن باردار که جنینی را در درون می پروراند، باید مراقبت بیشتری از خود انجام دهد.
آیا هرگونه تصویربرداری با پرتو ایکس برای جنین خطرناک است؟
تصویربرداری هایی که به طور معمول در رادیولوژی ها انجام می شود حساب شده است و شدت تابش ایکس به کار رفته در آن ها کم تر از آنی است که خطرساز باشد. با وجود این کم خطر بودن، برای جنینی که ممکن است به تابش حساس باشد بسیار سخت گیرانه رفتار می شود و برای خانم های باردار از تصویربرداری با تابش ایکس پرهیز می شود، مگر در مواردی که ضروری باشد.
در موارد زیر معمولا جایی برای نگرانی نیست:
- هنگام تصویربرداری از دندان ها، سر، گردن، سینه، دست ها و پاها پرتویی که به جنین می رسد ناچیز است.
- اگر تصویربرداری با پرتو ایکس پیش از تشکیل جنین باشد، هیچ جای نگرانی نیست زیرا پرتوهای ایکس در لحظه به وجود می آیند و خیلی سریع از بین می روند و به اصطلاح عامیانه تر پرتوهای ایکس در بدن باقی نمی مانند.